Nieuwsnieuws & stagesVacatures voor stages en traineeships

Stage bij VNO-NCW en MKB-Nederland, team Internationaal Ondernemen

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn de grootste ondernemingsorganisaties van Nederland. De bij VNO-NCW en MKB-Nederland aangesloten bedrijven en brancheorganisaties vertegenwoordigen meer dan 90% van de werkgelegenheid in de Nederlandse marktsector. Samen maken zij zich sterk voor een goed ondernemings- en investeringsklimaat en de gemeenschappelijke belangen van het Nederlandse bedrijfsleven. Dit gebeurt op zowel nationaal als internationaal niveau.

Het team Internationaal Ondernemen (IO) is verantwoordelijk voor de lobby op internationale dossiers. Hieronder vallen zaken als export, diplomatie, handelspolitiek, IMVO en ontwikkelingssamenwerking. 

Functieomschrijving

Het team IO is per 1 februari 2020 op zoek naar een stagiair die actief wil bijdragen aan de verschillende werkzaamheden binnen het team. Het team IO heeft een actieve rol in handelsbevordering vanwege haar participatie in economische missies en internationale bezoeken. Bij deze bijeenkomsten wordt nauw samengewerkt met verschillende ministeries, vooral met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De stagiair zal zich onder andere gaan bezighouden met:

 • Ondersteunen in de lobby op het terrein van internationaal ondernemen, zoals export, handelspolitiek, internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (organiseren van bijeenkomsten met branches en bedrijven, inventariseren van praktijkvoorbeelden, meeschrijven aan standpunten, brieven aan de Tweede Kamer en artikelen);
 • Ondersteunen in de inhoudelijke voorbereiding van internationale bezoeken, seminars en economische missies;
 • Meewerken aan projecten op het terrein van handelsbevordering, zoals de uitwerking van de Afrika strategie;
 • Voorbereiden van gesprekken tussen de voorzitters van VNO-NCW en MKB-Nederland en ambassadeurs;
 • Het bijwonen en het verslagleggen van vergaderingen in de Tweede Kamer inzake o.a. internationale handel;
 • Beantwoorden van informatieverzoeken van leden etc.

Wat bieden VNO-NCW en MKB-Nederland?

Binnen het team heerst een open werksfeer, wat betekent dat je als stagiair actief zult worden begeleid. Eigen initiatief wordt niet alleen gewaardeerd, maar ook zeker gestimuleerd. Als medewerker van VNO-NCW en MKB-Nederland werk je veel samen met stakeholders uit zowel de publieke als de private sector. De stage biedt voldoende mogelijkheden om ervaring op te doen en kennis uit te breiden op het gebied van economisch beleid. Bovendien kan deze stage veel leuke en nuttige contacten opleveren! Gedurende de stage zal er ook voldoende aandacht worden besteed aan feedback door de stagebegeleider. Verder krijg je een nader overeen te komen stagevergoeding.

Gevraagd profiel

 • Je bent bezig met je Master of rondt dit jaar je Bachelor af;
 • Affiniteit met zowel het bedrijfsleven als (internationale) politiek;
 • Goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal. Een derde moderne taal is een pré, maar geen vereiste;
 • Heldere schrijfstijl en goede communicatieve vaardigheden;
 • Goede beheersing van Microsoft Office.

Interesse?

Stuur dan uiterlijk 30 december je cv en korte motivatiebrief naar Linda van Beek, secretaris internationaal ondernemen, via beek@vnoncw-mkb.nl. Voor vragen kun je ook telefonisch contact met haar opnemen via 070-3490468.